Концентрований сік свіжого листя кропиви, корисний харчовий продукт в будь-якому віці.Сік кропиви показаний в дієтах, спрямованих на зниження маси тіла, нормалізацію жирового обміну.
Склад.
Кропива — одна з рослин, багатих вітамінами, мікро - і макроелементами, біологічно активними речовинами. Листя кропиви дводомної містять вітамін С (270 мг%), каротин, флавоноїди, фітонциди, холін, мурашину кислоту, стерини, гістамін, велика кількість солей кальцію, калію та магнію, мікроелементи (залізо, хром, мідь, марганець, алюміній, ванадій, сірка, кремній), хлорофіл (до 5 %), дубильні речовини (понад 2 %), органічні кислоти. Надземна частина рослини містить ефірну олію, ситостерин, фенолкарбонові кислоти, порфірини, крохмаль (до 10 %), вітаміни В1, В2, В3, В5, К, Е, РР. За змістом білків кропива не поступається бобовим рослинам (горох, боби, квасоля тощо).
Основні властивості.
Сік кропиви має протизапальну, антисептичну, ранозагоювальну, кровоспинну, загальнозміцнюючу, сечогінну, жовчогінну, легким проносним, знеболюючу, полівітамінним, відхаркувальну, протисудомну ефектами. Посилює лактацію. Завдяки високому вмісту хлорофілу, сік кропиви має стимулюючу і тонізуючу дію; прискорює обмін речовин; підвищує тонус дихального центру, серцево-судинної системи, кишечника і матки; стимулює регенерацію уражених тканин, слизових оболонок. В останні роки виявлені протиракові, антистресові, антитоксичні і стимулюють фізичну працездатність властивості рослини.
Сік кропиви здатний підвищувати гемоглобін і збільшувати кількість еритроцитів у крові, регулювати лужно-кислотний рівновагу. Містить секретин, який стимулює утворення інсуліну, тому має виражену дію на вуглеводний обмін.
Кропива — хороший засіб при астенії і гіповітамінозі. Сік кропиви з медом і молоком — смачний вітамінний напій, який стимулює утворення молока у годуючих жінок.
Показання до застосування.
Рекомендується для профілактики і в комплексній терапії:
- порушення всіх видів обміну при ендокринних захворюваннях (гіпо - та гіпертиреоз, порушення обміну статевих гормонів і т. д.);
- хронічних кровотеч будь-якого походження та локалізації (носових, маткових, легеневих, ниркових, кишкових, гемороїдальних);
- цукрового діабету (як засіб, симулирующее вироблення власного інсуліну: починати прийом на тлі цукрознижувальних засобів, продовжувати під контролем рівня цукру в крові і під наглядом лікаря-ендокринолога);
- хронічних запальних захворювань дихальних шляхів (як засіб, що розширює бронхи і проявляє відхаркувальний ефект — при бронхіті, ларингіті, пневмонії тощо);
- запальних захворювань і травм опорно-рухового апарату (плексити, міозити, артрити, поліартрити, остеохондроз, забиття, розтягнення зв'язкового апарату, переломи);
- при дефекти шкірних покривів, травмах різної локалізації — для прискорення процесів регенерації;
- для полоскання ротової порожнини і горла, для закапування в ніс;
- в якості косметичного засобу для зміцнення волосся і стимулювання їх росту, поліпшення стану шкіри.
Рекомендації по примению: 0,5–1 ч. л. екстракту листя кропиви розчинити в склянці теплої води, приймати всередину за 30 хв до їди 3-4 рази на день, протягом місяця.
В якості зовнішнього засобу:
- при дефекти шкірних покривів 0,5 ч. л. розчинити в 100 мл теплої кип'яченої води і використовувати у вигляді примочок;
- при проблемах з волоссям 0,5 ч. л. розчинити в склянці теплої води і сполоснути голову після миття.
Протипоказання: індивідуальна непереносимість кропиви, а також підвищене згортання крові, тромбофлебіт, варикозна хвороба, викликані пухлинами кровотечі.
Форма випуску: 75 мл екстракту (густа рідина зі специфічним запахом і смаком, добре розчинна у воді) в пластмасовому флаконі.
|